RESEPI GULAI LEMAK IKAN HARUAN DENGAN BUNGA KANTAN DAN PUCUK GELUGUR

Assalamualaikum
Di sini, saya kongsikan resipi singgang pedas ikan darat... kalau orang luar sebut asam rebus.. tapi ada sedikit perbezaan dari segi bahan2nya...



Bahan2
ikan darat (puyu, haruan dan terbo)
daun kesum
Asam keping buah kandis (rasanya manis2 sedikit)
garam secukup rasa
air secukupnya untuk kuah 

bahan2 tumbuk
sedikit lengkuas, halia, kunyit hidup dan ketumbar biji
bawang putih dan bawang merah
cili kering

Cara
Campurkan bahan2 tumbuk dengan air secukupnya.  Campurkan asam keping kandis dan didihkan.  Dah didih, masukkan ikan dan garam secukup rasa.  Akhir sekali masukkan daun kesum.  Bila ikan dah masak, bolehlah diangkat dan dihidangkan.

Selamat mencuba..


0 comment... add one now

Note: only a member of this blog may post a comment.