Apakah Makna 'MyDebit' Dan 'Paywave' Pada Kad Baru dan Kenapa Anda Patut Tukar

Assalamualaikum

Oleh sebab ramai yg tnya aku pasal card,meh sni aku nk terangkan
Smua bank WAJIB tuka card kan..

Ok klau korang perasan,kad baru korang msti kene ada logo <>MyDebit tu
If x,bermakna kad korang tu kad lama

So kne cepat2 g bank tuka kad baru sebelom 31hb disember 2016
Ok korang tau kan kenapa kene tuka kad baru start 2017?

Selepas ni smua kad if korang guna utk tranksaksi debit (shopping teros tolak akaun korang)
,korang x perlu sign lagi. Korang kene masok no pin kad korang mcm korang nak buat pengeluaran dekat ATM tu..so kad baru akan lebih SELAMAT dan korang x perlu risau yg amat if kad korang HILANG.. sbb if org nk guna utk e debit,dia kene tau password korang..NO MORE SIGN..
Ok mesti korang ckp kad ni x selamat sebab ada PAYWAVE kan..

Ok mana yg x tau VISA PAYWAVE ni kire mcm TOUCH N GO la.. contoh,korang beli brg, so kedai akan touch kad debit korang tu then payment done.. sblom ni kan dia kene cucuk kad korang,tnggu dia read bla bla bla. Baru transaksi berjaya..

TAPI .. tapi.. paywave ada syarat.. 

pembelian BAWAH rm250 baru bole guna PAYWAVE
If atas rm250,dia akan cucuk kad mcm biasa

Ok ramai ckp if mcm tu bahaya kalau kad korang hilang ke, tercicir ke
Ok aku nk ajar 1 benda

Korang bole off function PAYWAVE ni

Dgn cara ,pegi kat bank.. korang mention ckp tak nak function PAYWAVE ni.. so kene deleted function "CONTACTLESS" tukar dari "YES" kepada "NO"
Staff bank yg akan buatkan

So tiap kali korang nk guna EDEBIT function,korang kene cocok kad,masok PIN mcm biasa..
Lagi selamat

Sbb tu bank negara swuh tuka kad baru sbb lagi selamat.. dia nak tuka sistem SIGNATURE kepada PIN NO..

Ok.. itu saje. Penat aku taip pajang lebar 😅😅 -MIB-



loading...

0 comment... add one now

Note: only a member of this blog may post a comment.