Resepi KARI DAGING KERING

Assalamualaikum



KARI DAGING KERING(style mama kemba)

Bahan-bahan :

Daging 500 gram
2 biji bawang besar (dimayang halus)
Bawang putih 3 ulas (tumbuk)
Halia 2 inci (tumbuk)
Daun kari 3 helai
Bunga lawang
Kulit kayu manis
Bunga cengkih
Halba campur 1sudu
Blacan 1 inci
Serai 2tgkai titik
Daun kari 4tangkai
Serbuk cili (1 sudu besar,campur dengan serbuk kari)
Serbuk kari sepeket dibancuh dn blacan seinci dengan air
Air dn santan
Garam dan gula seckup rasa

Cara-caranya:

1. Daging diperap bersama bawang putih,halia dan bancuhan serbuk kari.
2. Tumiskan bunga lawang,kulit kayu manis,bunga cengkih dn halba canpur..Dah naik bau,tumiskan bersama bawang besar dan daun kari dn serai
3. Masukkan daging yang diperap bersama bancuhan serbuk kari dan dibiarkan sehingga naik minyak..
4. Masukkan air sedikit santan dan Daun kari. Kecilkan api dan renehkan sehingga daging empuk
5. Ok siap


0 comment... add one now

Note: only a member of this blog may post a comment.