Ikan Kembung Rebus Air Asam Belacan
--------------------------
Bahan-bahan :-
ikan kembung yg telah dibersihkan
air (ikut berapa byk kita nak kuah dia)
garam, perasa
1/2 biji bawang besar - potong dadu
1 biji tomato - potong dadu
1 biji lada besar - hiris halus
Cili api - hiris halus - ikut nak pedas mana
1/2 cawan asam jawa
2 sudu besar gula
sedikit belacan
asam limau (optional) aku suka letak ni, lebih wangi :-)
Cara-caranya :-
Rebus ikan dengan air sehingga masak.
Masukkan belacan & asam jawa, garam & perasa.
Satukan kesemua bahan hirisan ke atas ikan..Perahkan asam limau
Tunggu masak, siap..makan dgn nasi putih..wallahhhh
Boleh juga di satukan kesemua bahan2 dan di kukus sampai masak.
*TIPS : jangan masak lama kulit limau tau, nanti akan keluar rasa pahit. So, selalunya, aku akan perah limau dan letak limau ni bila api dah dipadamkan.. sekadar nak mencantikkan hidangan kita.
Note: only a member of this blog may post a comment.