Bahan-bahan :-
Bihun (untuk 2 orang makan)
2 ketul ayam (bahagian berisi)
1 pokok sawi
Segenggam taugeh
Daun bawang - dipotong halus
Daun sup - dipotong halus
Segenggam bawang goreng
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
Seinci halia
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
Rempah sup
Rempah kurma
Garam
Serbuk pati ayam
6 biji cili padi
1 biji limau nipis (diambil jusnya)
Kicap pekat manis
Minyak
Air
Bihun (untuk 2 orang makan)
2 ketul ayam (bahagian berisi)
1 pokok sawi
Segenggam taugeh
Daun bawang - dipotong halus
Daun sup - dipotong halus
Segenggam bawang goreng
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
Seinci halia
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
Rempah sup
Rempah kurma
Garam
Serbuk pati ayam
6 biji cili padi
1 biji limau nipis (diambil jusnya)
Kicap pekat manis
Minyak
Air
Cara-caranya :-
Rendam bihun dalam bekas berisi air.
Tumbuk 2 ulas bawang merah, 2 ulas
bawang putih dan halia.
Panaskan minyak dalam periuk, tumiskan bahan tumbuk tadi bersama kulit kayu manis, bunga lawang dan bunga cengkih.
Setelah bahan-bahan tumis kelihatan perang, masukkan ayam dan gaul-gaulkan sehingga kulit ayam kelihatan sedikit perang.
Setelah itu, masukkan air secukupnya.
Setelah air menggelegak, masukkan rempah sup ke dalam periuk ikut banyak mana yang disukai.
Masuk sedikit rempah kurma (dalam 1 sudu teh).
Masukkan garam dan serbuk pati ayam secukupnya, kacau, tutup periuk dan perlahankan api. Biarkan sup mereneh.
Untuk sambal kicapnya, tumbuk cili padi, seulas bawang merah & seulas bawang putih. Kemudian, masukkan kicap pekat manis dan jus limau nipis
Setelah ayam masak, keluarkan dan siat2 isinya.
Setelah itu, celur sawi, taugeh dan bihun
Setelah siap, bolehlah masukkan bihun ke dalam mangkuk, diikuti taugeh, sawi dan isi ayam.
Taburkan daun bawang, daun sup dan bawang goreng di atasnya.
Hidang dengan sambal kicap.
Rendam bihun dalam bekas berisi air.
Tumbuk 2 ulas bawang merah, 2 ulas
bawang putih dan halia.
Panaskan minyak dalam periuk, tumiskan bahan tumbuk tadi bersama kulit kayu manis, bunga lawang dan bunga cengkih.
Setelah bahan-bahan tumis kelihatan perang, masukkan ayam dan gaul-gaulkan sehingga kulit ayam kelihatan sedikit perang.
Setelah itu, masukkan air secukupnya.
Setelah air menggelegak, masukkan rempah sup ke dalam periuk ikut banyak mana yang disukai.
Masuk sedikit rempah kurma (dalam 1 sudu teh).
Masukkan garam dan serbuk pati ayam secukupnya, kacau, tutup periuk dan perlahankan api. Biarkan sup mereneh.
Untuk sambal kicapnya, tumbuk cili padi, seulas bawang merah & seulas bawang putih. Kemudian, masukkan kicap pekat manis dan jus limau nipis
Setelah ayam masak, keluarkan dan siat2 isinya.
Setelah itu, celur sawi, taugeh dan bihun
Setelah siap, bolehlah masukkan bihun ke dalam mangkuk, diikuti taugeh, sawi dan isi ayam.
Taburkan daun bawang, daun sup dan bawang goreng di atasnya.
Hidang dengan sambal kicap.
Note: only a member of this blog may post a comment.