Resepi Air Asam Yang Mudah Tapi sedap

Assalamualaikum


Membuat air asam untuk dijadikan cicah ikan bakar, daging bakar dan lain-lain menu bakar-bakar sebenarnya bukanlah semudah yang disangka. Kalau tak kena gaya, rasanya hambar dan tidak berperisa. Jom kita tengok resipi yang ni. Nampak memang sedap sangat. Air asam ni famousnya di sebelah utara. Teringat pada seorang kawan yang berasal dari Pulau Pinang dan suaminya pula orang Kedah. Di awal perkahwinan, menu masakan pada setiap hari wajib ada air asam. Tak kesah nak cicah air asam tu dengan apa, ikut apa yang ada tak kesah lauk yang dibakar, dikukus mahupun digoreng. Asalkan boleh!


Bahan-bahan:

  • Cili api diricik halus
  • Bawang besar dipotong bulat
  • Buah tomato diricik halus
  • Sedikit gula dan garam secukup rasa
  • Belacan
  • Kerisik

Cara Penyediaan:


  1. Semua bahan diatas di ramas dengan air perahan asam jawa.
  2. Pastikan tidak dicampur air yang banyak, biar antara pekat dan cair. Jangan terlalu cair.
  3. Belacan dan kerisik boleh ditambah sehingga menaikkan rasa sedap air asam ini,cili api juga boleh ditambah untuk tahap kepedasannya.

Rumusannya,bahan bahan boleh ditambah seandainya kurang rasa kesedapannya. Dah SIAP.

Nampak mudah bukan? Haa WAJIB cuba tau! Selain resepi ini, kami juga ada memaparkan resepi-resepi lain yang turut mendapat perkongsian ramai. Selamat mencuba dan jangan lupa share ya.


0 comment... add one now

Note: only a member of this blog may post a comment.